شرح خبر
روسیه و المپیک؛
خیلی دور، خیلی سریع:سوچی، توریسم و درگیری در قفقاز
    هفدهم بهمن ١٣٩٢ ساعت ١٠:١٨      
روسیه منابع مالی گسترده‌ای را برای برگزاری المپیک زمستانی‌ای از ۲۳-۷ فوریه ۲۰۱۴ در سوچی روسیه سرمایه گذاری کرده است، تقریبا ۵۱ میلیارد دلار، که سرمایه جدا از سرمایه عملیات‌های امنیتی در سراسر کشور برای محافظت از محل برگزاری مسابقات در برابر حملات جنبش‌های جهادی مسلح، انعطاف ناپذیر و بی‌رحم است.
 

موجی از بمب گذاری‌هایی که، شامل دو انفجار ماه دسامبر در جنوب شهر ولگوگارد، نشان می‌دهد که تروریستهای قفقاز شمالی در حرکتی فرصت طلبانه تصمیم گرفته‌اند ضرباتی را، در سراسر کشور، برای آسیب رساندن به بازی‌ها و برای به چالش کشیدن ولادیمیر پوتین وارد کنند. پوتینی که یک تجربه المپیکی امن، لذت بخش و به یادماندنی را قول داده است.

اگر اثرات اقدامات امنیتی برای سوچی و پروژه بلندپروازانه تورسیم محلی بازی‌ها وضعیت منطقه جنگ زده قفقاز مالی را بد‌تر نکند، جوامع محلی جای اینکه قربانی بدهند و مورد سوءاستفاده واقع شود، باید از برنامه‌های توسعه‌ای بهرمند شود. آن‌ها به همین میزان به ضمانت‌های امنیتی بلندمدت نیازمند هستند نه به رژیمهای امنیتی ظالمانه.

برای ممانعت از حمله به خود بازی‌ها، که چند صد کیلومتر دور‌تر از درگیری‌های مسلحانه فعال ناحیه اروپا برگزار می‌شود، دولت، سوچی را به ناحیه‌ای با پوشش امنیتی سفت و سخت تبدیل کرده است. درکنار هواپیماهای بدون سرنشین، نظارت امنیتی سطح بالا و یک رژیم امنیتی ویژه، ده‌ها هزارنفر از نیروهای نظامی، پلیسی و نیروهای ویژه نیز مستقر شده‌اند. قبل از بمب گذرای‌های ولگوگارد این امر ثابت شده که هیچ امنیت تضمین شده‌ای در ۹ منطقه زمانی روسیه وجود ندارد و اگر تروریست‌ها را حمله به سوچی را بر گزینند میزبان المپیک را با چالشهای زیادی روبرو خواهند کرد.

ساخت و ساز برای توسعه امکانات بازی‌ها با تاخیر جدی‌ای روبرو شده است و این با فساد و بی‌کفایتی، نقض حقوق کارکنان و ساکنان منطقه، جابجایی‌های بدون پرداخت غرامت و تجاوز به اکوسیستمهای بی‌نظیر همراه بوده است. «چرکس» یکی از اقوام اصلی منطقه، انتقاد تلخی به انتخاب سوچی برای بازی‌ها داشته است. آن‌ها این منطقه را محلی می‌دانند که روسیه جنایات جنگی را علیه مردم منطقه خود روا داشت.

 به عنوان درآمدی جدید برای مراسم افتتاحیه المپیک، مسکو تلاش کرده که تصویر نقض حقوق بشر خود را بهبود ببخشد. پوتین، «میخائیل خودوروفسکی» میلیاردر سابق و رقیب سیاسی خود را پس از ۱۰ سال زندان آزاد کرد، پوتین همچنین به دو تن از اعضای گروه پانک «Puss Riot» و ۳۰ نفر از اکتیویستهای صلح سبز آزادی داده است.

آنچه کمتر در مورد این بازی‌های مورد توجه قرار گرفته این است که این بازی‌ها پیش پرده‌ای از یک طرح بلندپروازانه، گران قیمت و مخاطره آمیز برای توسعه گردشگری در سراسر قفقاز شمالی، به عنوان یک کل واحد، از جمله در بخشهایی که در آن عملیات ضدشورش ادامه دارد، است. پروژه استراحتگاه‌های قفقاز شمالی (NCR) با هدف ایجاد ۱۰ استراحتگاه بزرگ از جمله در داغستان و چچن-جمهوری‌هایی که در سالهای اخیر تحت تاثیر درگیری‌های مرگباری بوده اند- تصویب شده است. هدف کسب ۱۵ میلیارد دلار درآمد، ورود ۵.۳ میلیون گردشگر سالانه و ایجاد حداقل ۱۶۰۰۰ شغل است.

برنامه ریزی برای بازیهای زمستانی منجر به سیاستهای امنیتی سنگینی در قفقاز شمالی شده است و به احتمال زیاد جای اینکه منجر به آرام شدن آن شود وضعیت را تشدید خواهد کرد. به عنوان مثال در داغستان تلاش‌ها برای رابطه با گروه‌های شورشی و گفتگو با سلفی‌های میانه رو با موجی از سرکوب مسلمانان بنیادگرا جایگزین شده است. سیاستهای مشابهی هم در ایگنوشیام استفاده شده و در جاهای دیگر نیز امنیت به ظاهر قوی‌تر شده است.

این اقدامات ممکن است به طور موقت شورشیان قفقاز شمالی را سرکوب کند اما نمی‌تواند مشکلات اصلی را حل کند. این منطقه بیشتر از همه به صلحی پایدار نیاز دارد نه عملیات امنیتی گسترده. در ‌‌نهایت حل درگیری‌ها به شکل جامع مورد نیاز است. به نظر می‌رسد در حال حاضر دولت روسیه متعهد به مبارزه با تروریست‌ها تا نابودی کامل آنهاست، تعهدی که رئیس جمهور پوتین آن را دستور کار خود در سال ۲۰۱۴ قرار داده است.

مرکز فرهنگی میثاق/ مقاله ای به همین عنوان از گروه بحران



کلیه حقوق این اثر متعلق به "مرکز فرهنگی میثاق" است.

اخبار
  «رستم محله» روی آنتن شبکه‌ی مستند می رود

  محسن اسلام زاده با “تنها میان طالبان ۲” دوباره میان طالبان رفت

  سختگیری جشنواره سینما حقیقت تنها برای آثار انقلابی است

  مستند «رویای روهینگیا» به جشنواره هند راه یافت

  بخش و نقد مستند «آقای دادستان» در برنامه ی به اضافه مستند

  «کدام مسجد!» در شبکه مستند | چگونه جایگاه اجتماعی مساجد احیا شود

  «عکاسی زیر آتش» روی آنتن می رود | قصه اشغال تا آزادی خرمشهر

  «عالی‌نسب» اولین برند تولیدکننده وسایل نفت سوز ایرانی

  حتی مردم سوریه از اقدامات ما مطلع نیستند

  اکران مستند "خاطرات نارنجی" در امریکا

  نقدی بر فیلم مستند «میرزا جواد» ساخته سعید فرجی

  برگزاری ۲ نشست تخصصی در روز هشتم «۱۰ روز با عکاسان»

  داستان اولین شهید عکاس را در «میرزا جواد» روایت کردم

  کانال مرکز فرهنگی میثاق در پیام رسان سروش و آی گپ

  بررسی «خاطرات نارنجی» در دهمین قسمت از فصل دوم برنامه «به اضافه مستند» + تیز

  گفتگوی دوربین.نت با سعید فرجی | فیلم


   بیشتر...