شرح خبر
الله مرادی در مراسم رونمایی از مستند «پیشمرگان»:
سازمان پیشمرگان کرد مسلمان به دست سیاسیون تحریف شد
    سوم مهر ١٣٩٣ ساعت ٠٩:٠٦      
به گزارش خط نیوز ، مراسم رونمایی از مستند پیشمرگان با حضور محسن هادی و سلیم غفوری کارگردان و تهیه‌کننده این اثر و محمد الله‌مرادی از پیشمرگان مسلمان کرد و جمعی دیگر از هنرمندان و اهالی فرهنگ در خبرگزاری تسنیم برگزار شد. پس از نمایش بخشی از این مستند حضار به نقد و بررسی این فیلم پرداختند.

سازمان پیشمرگان کرد مسلمان به دست فراموشی سپرده شده است

محسن هادی کارگردان مستند پیشمرگان در ابتدای این جلسه گفت: متسفانه در کشور همیشه منتظر هستیم اتفاقی در کردستان بیفتد تا آنجا برایمان مهم شود برای همین اغلب در حوادث عقبیم. کردستان همیشه برای ما مهم است، کردستان مساله من است نگاه من مرکز‌نشین نیست و همواره مسائل قومیت‌ها را دنبال می‌کردم.

وی افزود: تاکنون به حوادث کردستان در اوایل انقلاب پرداخت جدی و عمیقی نشده است و کسانی که در سازمان پیشمرگان کرد مسلمان فعالیت می‌کردند فراموش شده‌اند. من در کتاب زندگی‌نامه حاج احمد متوسلیان یک اسم از این سازمان دیدم و برای همین به دنبال آن رفتم.


کارگردان مستند «پیشمرگان» خاطرنشان کرد: برای آغاز تحقیقاتم به دنبال کتاب در زمینه پیشمرگان مسلمان کرد رفتم اما کتابی در این زمینه نبود. حتی در زمینه مسائل اوایل انقلاب کردستان نیز کتابی وجود نداشت و برای همین من به دنبال خرید کتاب‌های تاریخ کردستان رفتم. پس از آن به تحقیقات اینترنتی روی آوردم.

هادی گفت: در نتیجه تحقیقاتم به ۳ روایت غالب در مورد کردستان و حوادث اوایل انقلاب در این خطه رسیدم که در مجلات و کتب وجود داشت. روایت اول حجم زیادی داشت و مربوط به دموکرات‌ها و کومله‌ها بود که به صورت غرض‌ورزانه بازگو شده بود. روایت دوم از لحاظ کمی کم بود ولی از لحاظ کیفی خوب بود. روایتی که ملی‌گراها از این مسائل منتشر کرده بودند. روایت سوم نیز مربوط به نظام جمهوری اسلامی بود که تنها در چند گزارش خبری و سخنرانی خلاصه می‌شد، تنها کتابی هم که در دسترس بود مجموع مصاحبه‌های شهید چمران بود که با نام کردستان منتشر شده است.

وی افزود: من می‌خواستم روایت چهارمی را از این ماجرا ثبت کنم که از زبان پیشمرگان مسلمان کرد باشد. این انگیزه اصلی من برای شروع کار شد. منابع کتابخوانه‌ای و اینترنتی حتی ۵ درصد از سوالات من را جواب نمی‌داد،به سنددج سفر کردم تا آدم‌هایی پیدا کنم که بتوانم در مورد این مسائل با آنها گفت‌وگو کنم. اما به دلیل ناآشنایی من با منطقه این کار نیز به سختی پیش رفت تا اینکه شانس بزرگی آوردم و با الله‌مرادی آشنا شدم که اطلاعات نابی از حوادث آن سال های کردستان داشت. این نقطه شروع مکاشفات ما در مورد کردستان شد که توانستیم افراد کلیدی را بشناسیم و نمایی کلی از ماجرا داشته باشیم.

مدیران ما ترسو هستند

کارگردان فیلم «پیشمرگان» در پاسخ به این سوال که چرا روایت سوم که مربوط به جمهوری اسلامی ایران از مسائل کردستان است در کتب و فیلم‌های ما دیده نمی‌شود، گفت: ما با مدیران ترسویی مواجه هستیم که هرجا که فکر می‌کنند کمی خطرناک است، به آن ورود نمی‌کند. این نقصان فقط در مورد حوادث اوب انقلاب نیست، مثلا ما حادثه جمهوری مهاباد را در تاریخ کردستان داریم که همه از آن عبور کردند و به آن نمی‌پردازند. دلیل این مساله خاکستری بودن فضای این حادثه است که مثل قیام جنگل سفید یا مانند کودتای پهلوی سیاه نیست. اینجا دقت بیشتری می خواهد، قاضی محمد در عین اینکه اشتباه بزرگی مرتکب شده بود، کارهای مثبتی هم داشت، نمی توان یکجا آن را منفی دانست و با اتهاماتی مانند تجزیه طلب، کار را ساده کرد. همچنان که نمی شود کامل تاییدش کرد. باید نسبی نگر بود، شرایط زمان را در نظر گرفت و قضاوت کرد. اینجاست که دیگر تنبلی می کنند و تلاش دارند سکوت کنند.


چرا از سنجرخان وزیری کلمه‌ای نمی‌گویند

هادی ادامه داد: اگر شما یک جوان مهابادی یا مثلا بوکانی و سنندجی بودی، یکی از دغدغه‌هایت این بود که چرا هیچ کدام از رسانه‌ها از بزرگان تاریخی ما حرفی نمی‌زنند چرا رسانه‌ها از قیام جنگل صحبت می‌کنند ولی در مورد سنجرخان وزیری کلمه ای نمی گویند. کسی که هم با انگلیس جنگید و هم با روس، قیامش هم مردمی بود و در این راه نیز شهید شد. قطعا باید به این مسائل ورود کنیم، مسائل تاریخی کردستان مخصوصا حوادث سال ۱۳۲۴لایه‌های پنهانی دارد که می‌تواند جنایات پهلوی را برملا کند.

وی خاطرنشان کرد: متاسفانه جریان خاطره‌گویی دفاع مقدس نیز بیشتر جنگ را در جنوب دیده و تازه در این اواخر است که به غرب اعتنا می‌کند. عرف است که جنگ ما ۸ ساله بوده ولی هرکس در کردستان مبارزه کرده باشد می‌داند که این جنگ بیش از ۱۰ سال طول کشیده است چون حوادث کردستان از سال ۵۷ شروع شد.

نگاه صدا و سیما به کردستان را نمی‌پسندم

الله‌مرادی یکی از پیشمرگان کرد مسلمان سخنران بعدی بود که در ابتدا با تشکر از مرکز فرهنگی میثاق گفت: این مرکز بحث ماندگاری را درباره پاکستان به راه انداخت. من چندین بار قرار بود در صداوسیما بیایم اما نگاه آنها را در مورد کردستان نمی‌پسندیدم.

وی گفت: من متولد ۱۳۳۹ هستم و در زمان جنگ جوان بودم من از سال ۵۸ وارد سپاه شدم و در قضیه تشکیل سازمان پیشمرگان مسلمان کرد همراه بودم. متاسفانه از زمانی که پای سیاسیون به کردستان باز شد، فضای این استان خراب شد. من آن زمان خودم یک رزمنده بودم اما روند سیاسیون را نمی‌پسندیدم زیرا آنها حرکت شهید بروجردی، سپاه و جهاد سازندگی را خراب کردند.


سازمان پیشمرگان کرد مسلمان به دست سیاسیون تحریف شد

این پیشمرگ کرد مسلمان کرد تاکید کرد: سازمان پیشمرگان با عزت و احترام تشکیل شد اما بعدها به دست سیاسیون تحریف شد. کردستان هیچ وقت به گونه‌ای نبود که گروهک‌ها بتوانند در آن پایگاه فکری بین مردم بزنند اما آنها پایگاه‌های فیزیکی زیادی داشتند و نیروهای انسانی داشتند که هرکدامشان می‌توانستند در برابر ۱۰ الی ۱۵ سرباز بایستند. مردم کردستان با گروهک‌ها همراهی نکردند و همراه نظام بودند و به همین دلیل سازمان پیشمرگان کرد مسلمان را تشکیل دادند.

الله‌مرادی تاکید کرد: ما این سازمان را به همت شهیدان کاظمی، بروجردی داشتیم. پیشمرگان مسلمان با مردم همراه شدند تا پایگاه‌های فیزیکی دموکرات‌ها را از بین ببرند. دموکرات‌ها به خودشان پیشمرگ آزادیخواه می‌گفتند، ما هم لقب پیشمرگ مسلمان را برگزیده بودیم به همین خاطر در میان مردم دیندار کردستان جایگاه ویژه ای پیدا کردیم.

مقام معظم رهبری در سفرشان به سقز از پیشمرگان یاد کردند

این پیشمرگ کرد مسلمان گفت: سازمان پیشمرگان خیلی مظلوم واقع شد تا اینکه در سفر مقام معظم رهبری به کردستان من نامه‌ای به ایشان دادم. مقام معظم رهبری در زمان دفاع مقدس که به کردستان آمده بود با این سازمان آشنا بود وقتی ایشان به سقز رفتند یک سخنرانی زیبا و شیوا در مورد سازمان پیشمرگان کرد کردند. ایشان فرمودند که پیشمرگان کرد مسلمان پیشانی کردستان بودند ولی حتی بعد از این تاکیدات رهبری نیز سیاسیون اجازه ندادند که این سازمان دوباره پا بگیرد.



حضور فئودال‌ها در سازمان مردم را بدبین کرد

الله‌مرادی در خصوص چگونگی تشکیل این سازمان گفت: شهید کاظمی می‌خواست مانند بسیج مستضعفانی که در کشور به راه افتاده بود سازمانی تشکیل دهد که متشکل از قشر مستضعف کردستان باشد تا آنها از این خطه در برابر دشمنان حفاظت کنند اما سیاسیون این گفتمان را تغییر دادند و با این استدلال که فئودال‌های کردستان منافع مادی خود را در حمله دموکرات‌ها از دست می‌دهند آنها را وارد سازمان کردند. ورود این افراد که وجهه خوبی نیز میان مردم نداشتند باعث شد که به سازمان ضربه وارد شود و دموکرات‌ها مردم را نسبت به سازمان بدبین کنند.

وی افزود: دموکرات‌ها هیچ ترسی از سپاهی‌ها و ارتشی‌ها نداشتند اما از پیشمرگان مسلمان می‌ترسیدند زیرا می‌گفتند آنها شکل خودمان هستند و مانند ما توانایی خوبی برای جنگ در کوهستان‌ها دارند. پیرمردی به نام عمو اسماعیل با ۱۱ نیرویی که در سازمان پیشمرگان کرد به گونه‌ای عمل می‌کرد که دموکرات‌ها به آنها لشگر عمو اسماعیل می‌گفتند و از آن می‌ترسیدند.


این پیشمرگ کرد مسلمان اضافه کرد: ظلم دیگری که به سازمان شد از طرف افرادی بود که با منطقه ناآشنا بودند و به این سازمان پیوستند. افرادی که با ساختار اجتماعی کردستان که شامل اهل سنت و اهل تشیع است آشنایی نداشتند و به این نوع دعواها دامن می‌زدند. سیاسیون نیز می‌گفتند اگر ما سازمان پیشمرگان کرد را نداشته باشیم می‌توانیم با موکرات‌ها و کومله‌ها مذاکره کنیم و این در حالی بود که این حزب‌ها جز جنگ و خودمختاری چیز دیگری نمی خواستند و مذاکره با آنها بی تاثیر بود.

الله‌مرادی گفت: الان نیز خیانت‌های سیاسیون ادامه دارد که مربوط به زمان رئیس‌جمهور خاصی نمی‌شود. فقط در زمان ریاست جمهوری مقام معظم رهبری و شهید رجایی بود که این سیاسی‌کاری‌ها وجود نداشت. در زمان ریاست جمهوری مقام معظم رهبری شورای تامین یکی از شهرستان ها حکم به تخلیه ۱۱۵ روستا به دلیل ناتوانی در تامین امنیت آنها را داده بود. مردم به مقام معظم رهبری نامه نوشتند و ایشان از این کار جلوگیری کردند با این حال سیاسیون با فشاری که آوردند ۱۵ روستا را تخلیه کردند که تبعات بدی برای استان داشت.

بحث در مورد شیعه و سنی در کردستان خیانت است/ کومله سنی و شیعه را باهم سرمی‌برید

وی تاکید کرد: بحث در مورد شیعه و سنی در کردستان خیانت است این نوع دیدگاه‌ها باعث شده است که تنها در مرکز استان ده ها نمازجمعه تشکیل شود و هر روستا برای خود یک نماز جمعه برگزار کند. عده ای هم از سنندج می روند و در نماز جمعه یک روستا شرکت می‌کنند. در کردستان بحث های شیعه و سنی جایی ندارد،ما بخشداری به نام شهید همتی داشتیم که شیعه بود و شهرداری به نام شهید محمدی داشتیم که سنی بود. کومله این دوتا را گرفت و هردو را روی هم گذاشت و سربرید به طوریکه خونشان با هم مخلوط شده بود. من همان موقع که سر جنازه ی آنها رسیدم، گفتم آقایان شیعه و سنی حالا بیایید خون این دو نفر را از هم جدا کنید، یکی را جهنمی کنید و دیگری را بهشتی! ببینید می توانید؟ برادری مذاهب اسلامی در دوران جنگ در کردستان به نقطه ی اوج خود رسیده بود.


الله‌مرادی اضافه کرد: ما از زمان شاه حسینیه داریم. یکی از حسینه‌های آنجا را افرادی تشکیل می‌دهند که وقتی به آنها گفتیم بیایید بریم جنگ گفتند ما نه به صدام کاری داریم نه به امام خمینی(ره)، اسم شیعه هم روی این افراد است. با این حال اهل سنتی داریم که به فرمان امام خمینی به جنگ رفتند. نمی توانم صرف شیعه و سنی بودن در مورد افراد قضاوت کرد. باید ملاک‌ها را عوض کرد.

سازمان پیشمرگان کرد مسلمان یک جریان فکری است

وی در پایان گفت: پیشمرگان کرد مسلمان جریانی است که قبل از آنکه نظامی باشد، یک جریان فکری در برابر تجزیه‌طلبان مذهبی، مذهبی‌های مخالف با نظام، ارتش بعث عراق و گروهک‌های محارب مسلح بود.

برخی عامدا اجازه ثبت برخی حوادث انقلاب را نمی‌دهند

در ادامه این نشست سلیم غفوری تهیه‌کننده مستند پیشمرگان گفت: در طول ۳۵ سال گذشته اتفاقات زیادی در ایران افتاده است که مغفول مانده و اراده‌ای برای تاریخ‌نگاری آن وجود ندارد. برخی از این نادیده گرفتن ها عامدا صورت گرفته است زیرا شاید منافع عده‌ای را به خطر می‌اندازد. در خیلی از مقاطع انقلاب دلیل موفقیت ما مدیریت درستی بود که در آن عرصه داشتیم. اما از این مدیریت‌ها هیچ سخنی به میان نمی‌آید.

وی افزود: ما چند سال پیش سفری به کردستان و مریوان داشتیم، آنجا با فردی به نام کاک جلال صحبت می‌کردیم که بحث پیشمرگان کرد مسلمان را مطرح کرد، درست است که نیروهای بسیج و سپاه در کنترل حوادث کردستان نقش مهمی داشتند ولی عاملی که باعث پیروزی آنها شد استفاده از نیروهای بومی بود. پیشمرگان منطقه کردستان را می‌شناختند. همچنین حس ناسیونالیستی مردم کردستان باعث می‌شد که مردم در مورد گروه‌هایی که از بیرون به منطقه می‌آیند دید منفی داشته باشند ولی وقتی کسی از میان مردم کردستان به مقابله با کومله و دموکرات می‌پردازد دیگر کسی نمی‌تواند آنها را خارجی بنامد.


راهبرد اصلی شهید بروجردی خدمت به مردم بود

تهیه‌کننده مستند پیشمرگان تاکید کرد: سازمان پیشمرگان کرد مسلمان ۱۰ سال برای نظام جنگید اما مورد بی‌مهری قرار گرفت این در صورتی بود که در خیلی از اتفاقات بعدی کردستان و در آبادانی این خطه می‌توانستیم از افراد این سازمان استفاده کنیم. اتفاقاتی که در خصوص گروهک پژاک در کشور رخ داد نشان داد که باید اتکای ما به نیروهای مردمی منطقه باشیم تا پیروز شویم. شهید بروجردی و شهید کاظمی نیز همین راهبرد را در نظر داشتند. راهبرد اصلی شهید بروجردی این بود که ما آمدیم به مردم منطقه خدمت کنیم. پس باید برای هر کاری از آنها استفاده کنیم.

غفوری تاکید کرد: ما در تولید این مستند ۲ هدف اصلی را دنبال می‌کردیم که اولی تاریخ‌نگاری منطقه بود. کردستان خطه‌ای از ایران است اگر در آنجا امنیت برقرار باشد در ایران نیز امنیت برقرار است. همچنین ما می‌خواستیم تجلیل کچکی از افرادی داشته باشیم که شهید شدند ولی کمتر دیده شدند.

شهید شوشتری هم مثل بروجردی منطقه را درست فهم کرد

وی اضافه کرد: راهبرد شهید شوشتری نیز در سیستان و بلوچستان مانند راهبرد شهید بروجردی بود، این افراد چون منطقه درست فهم کرده بودند از نیروهای مردمی استفاده می‌کردند. قاطبه مردم به دنبال امنیت منطقه خود هستند تا نتیجه آن بتوانند به آبادانی سرزمین‌شان بپردازند. مردم دلشان با کشورشان است آنهایی که راهبرد جنگ مسلحانه را در پیش گرفته بودند، به سیستمی خارج از کشور متصل هستند و منافع مردم را نمی‌بینند.


سازمان پیشمرگان کرد مسلمان خانواده‌ ۷ شهید دارد

محسن هادی در پاسخ به سوال خبرنگاری که در خصوص شهدای پیشمرگان کرد مسلمان پرسید، گفت: این سازمان شامل خانواده‌هایی می‌شود که ۷ شهید نیز دارند حتی در سفری که مقام معظم رهبری به کردستان آمد ایشان از خانواده خانزاده نیز دیدار کرد که ۷ شهید را تقدیم به انقلاب کرده بودند اما این دیدار از صداوسیما پخش نشد. بانه شهر کوچکی است وقتی به قبرستان این شهر می‌رویم نصف آن را شهدای خانواده خانزاده تشکیل می‌دهد. با این حال در این شهر مسئول بنیاد شهید جوانی است که از شهری دیگر آمده است.

فرمانده پیشمرگان کرد مسلمان، امروز مسئول پایگاه اتحادیه صنف بنگاه‌داران سنندج است

وی افزود: زمانی که ما به سنندج رفتیم برای ضبط فیلم، فرمانده پیشمرگان مسلمان کرد، مسئول پایگاه اتحادیه صنف بنگاه‌داران سنندج بود، اختلاف سطح را ببینید. حاج عمر یکی از فرماندهان دیگر پیشمرگان کلا منزوی شده بود و با این که فرمانده سپاه تلاش می‌کند از او در مسائل مهم شهرستان استفاده شود، فرماندار اجازه نمی‌داد. فرماندار کسی بود که اصلا برای این منطقه نیست.


سلیم غفوری درادامه تاکید کرد: خیلی از مسئولان سیاسی که به منطقه می‌آیند اساسا نگاه استان را درک نمی‌کنند و وقتی شناختی در این زمینه ندارند مردم نیز به آنها اعتماد نمی‌کنند و این عدم اعتماد باعث بروز مشکلاتی در استان می‌شود. در ضمن عدم شناخت توانمندی‌های مردم نیز یکی دیگر از مشکلات مسئولان است.

الله‌مرادی در پایان درخصوص فعالیت‌های امروز سازمان تاکید کرد:‌ سازمان پس از دو سه سال فعالیت منحل شد و نیروهای آن به عنوان بسیج مردمی در قالب سپاه فعالیت کردند. شهید بروجردی‌ها همه چیز را بخاطر مردم و نظام می‌خواستند اما امروزی ها همه چیز را برای خودشان می‌خواهند. باید از خیلی از این شهدا و پیشمرگان کرد مسلمان استفاده می‌شد که نشد.



کلیه حقوق این اثر متعلق به "مرکز فرهنگی میثاق" است.

اخبار
  «رستم محله» روی آنتن شبکه‌ی مستند می رود

  محسن اسلام زاده با “تنها میان طالبان ۲” دوباره میان طالبان رفت

  سختگیری جشنواره سینما حقیقت تنها برای آثار انقلابی است

  مستند «رویای روهینگیا» به جشنواره هند راه یافت

  بخش و نقد مستند «آقای دادستان» در برنامه ی به اضافه مستند

  «کدام مسجد!» در شبکه مستند | چگونه جایگاه اجتماعی مساجد احیا شود

  «عکاسی زیر آتش» روی آنتن می رود | قصه اشغال تا آزادی خرمشهر

  «عالی‌نسب» اولین برند تولیدکننده وسایل نفت سوز ایرانی

  حتی مردم سوریه از اقدامات ما مطلع نیستند

  اکران مستند "خاطرات نارنجی" در امریکا

  نقدی بر فیلم مستند «میرزا جواد» ساخته سعید فرجی

  برگزاری ۲ نشست تخصصی در روز هشتم «۱۰ روز با عکاسان»

  داستان اولین شهید عکاس را در «میرزا جواد» روایت کردم

  کانال مرکز فرهنگی میثاق در پیام رسان سروش و آی گپ

  بررسی «خاطرات نارنجی» در دهمین قسمت از فصل دوم برنامه «به اضافه مستند» + تیز

  گفتگوی دوربین.نت با سعید فرجی | فیلم


   بیشتر...